Tech News

Xiaomi Mi Band 5

Xiaomi Mi Smart Band 5 (наричан още Mi Band 5) е официално на пазара от тази година.
Какви нови функции са добавени към модела и дали си струва да се ъпгрейдваме от миналогодишния Mi Smart Band 4

По спецификации новия Mi Band 5 има набор от нови функции, които да направят ежедневната му употреба още по-удобна от преди, така че след тестване в реални условия се налагат следните изводи:

Първото нещо, което прави впечатление след отваряне на кутията е новото зарядно устройство. Този път решението на Xiaomi е зарядно с два pogo щифта, съчетани с магнит, за да може гривната да се зарежда без да се маха каишката и. Това е възможно за пръв път за Mi Band – досега потребителите трябваше да извадят корпуса от каишката и по-този начин съкращаваха живота и.

Mi Band 5 също така е с по-голям размер, но въпреки това каишките са взаимозаменяеми с модела предшественик. Ръбовете на предния панел са съвсем леко извити, което му придава по-завършен вид и определено го прави най-добре изглеждащият Mi Band, произвеждан някога от Xiaomi.

По отношение на дизайна, новият 1.1″ OLED дисплей е с около 15% по-голям от Mi Band 4. Имате избор от над 65 лесно достъпни циферблата, които предоставят до три различни части от широк диапазон информация. По-съществената характеристика е Photo Watch Face – Xiaomi най-после дава на потребителите си възможност да персонализират външния вид на гривната и да поставят снимка по избор за фон.

Предната страна е по-интригуващата, задната част е съвсем стандартна с обичайния сензор за сърдечен ритъм, лого Mi и pogo пинове.

Характеристики
Mi Band 5 записва повече спортове, проследява съня по-интелигентно и предлага PAI – режим за проследяване на активността. Има и дихателни упражнения, наблюдение на стреса, възможност за дистанционно активиране на камерата на свързания телефон/таблет, а жените могат да проследяват своите месечни биологични процеси. Сензорът е значително усъвършенстван в сравнение с модела-предшественик. Подобрената версия на сензора измерва по-прецизно показателите, сърдечния ритъм, и дава ценна информация за изгорени калории, изминато разстояние и други.

Гривната е водоустойчива по стандарта 5ATM и използва безжичен интерфейс Bluetooth 5.0. Съвместима е с Android 4.4, iOS 9.0 и по-нови версии. Допълнителни полезни функции са възможност за отключване на телефона без парола, известия за телефонни обаждания и съобщения, часа и време, аларма чрез вибрации и други.

Mi Band 4 предлагаше 7 спортни режима, а Mi Band 5 разшири списъка до 11. Освен очевидните режими на бягане и колоездене, са добавени гребна машина, в която гривната брои загребванията, изминатото време и предлага време за възстановяване, а също отчита работата по време на скачане на въже или на елипса.

Функцията за дишане работи съвсем просто и е отлично допълнение при борба с постоянния стрес в живота ни – анимация с кратка вибрация ви казват кога да вдишвате и кога да издишвате. Може да звучи безполезно, докато не решите да се отпуснете и да се концентрирате върху дишането си за минута и след това осъзнаете, че светът е станал малко по-добър, защото проблемите са по-далеч от вас.

PAI е индекс на жизненост, за който Xiaomi твърди, че изчислява данните за пулса и ги трансформира в „персонализиран резултат, който показва нивото на активност, необходимо за поддържане на добро здраве“. На теория това звучи вълнуващо, но в действителност използването само на HR далеч не е достатъчно, за да се грижим за вашето здраве. Въпреки това, ако решите да разчитате на индекса PAI и го следвате стриктно, със сигурност ще се окажете по-активни, отколкото сте очаквали.

Mi Band 5 позволява 24-часово проследяване на съня. Проследяването на съня имаше и при Mi Band 4, но сега се изчислява REM сън (фаза на бързо движение на очите или времето, когато сънувате). Освен това гривната проследява и кратките дрямки по всяко време на денонощието, като тази функция работи по същия начин като изчисляването на редовен сън с REM, дълбок сън и т.н.

При съпоставка на Mi Band 4 и Mi Band 5 в реалния живот, резултатите са поразителни. Въпреки многобройните опити в различни сценарии, двете гривни не се споразумяват за времевия период на заспиване или изчисляване на движение и проследяване на стъпките или средния пулс. Изчисленията за дълбок сън и REM също са пожелателни в най-добрия случай, като единствената константа е времето на събуждане. Наличието на различия по важните статистики повдига въпроса дали някоя от тях изобщо е надеждна. Но преди отговорът му в раздел Заключение нека споменем още една съществена характеристика – увеличеният капацитет на батерията.

Живот на батерията
Mi Smart Band 5 е по-голяма по размер, което позволява на Xiaomi да побере по-голяма батерия с 125 mAh капацитет. Въпреки че капацитетът е увеличен, проследяването също е по-мощно, а екранът е по-голям и по-ярък, така че крайният резултат за време между презарежданията е същият.

Получаването на известия и автоматично проследяване на сърдечната честота ви осигурява около 10 дни живот на батерията, но при изключени известия и raise-to-view функция ограничена в определени часове от деня, батерията може да издържи до 12 и дори 14 дни между презарежданията.

Резултатите за издръжливост на батерията на Mi Smart Band 4 показват, че Xiaomi са се справили отлично, като не са намалили издръжливостта на батерията, въпреки повишената консумация от допълнителните функции на Mi Band 5.

Mi Band 5 поддържа не само латинската азбука при известията – ползва и символи на японски, арабски, тайландски, индонезийски, виетнамски, гръцки и кирилица. Не всички езици и азбуки ще бъдат налични веднага, но компанията обеща скоро обновяване на OTA.

Заключение
Xiaomi Mi Smart Band 5 е с почти универсални функции, търсени от повечето потребители. И все пак си струва да се отбележи, че не бива да разчитате на смарт аксесоар, който ще ви даде съвет за по-добър живот. Проследяването на съня е чудесна функция, както и сърдечната честота или стресомера, но те не трябва да бъдат заместители за професионална помощ, ако имате здравословни проблеми.

Концепцията за Mi Band 5 е изградена около идеята за достъпни цени, ясни функции и опростен дизайн, без да е прекалено претрупана. В комбинация с приложението Mi Fit, гривната проследява определени параметри, случващи се през целия ден, но това е всичко, което предлага. Всякаква допълнителна информация, като подробно GPS проследяване, изключително дълга батерия или възможност за разговор по време на обаждане са възможни при продукти в съвсем различна ценова категория.

Mi Band 5 е достоен ъпгрейд от Mi Smart Band 4 и е полезно устройство – предлага същия живот на батерията при наличие на още повече функции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *